10 ερωτήσεις που θ' αλλάξουν τη ζωή σου

Ξέχνα τα βιβλία και τα σεμινάρια αυτοβελτίωσης. Αν θες πράγματι να γίνεις καλύτερος απ' ό,τι είσαι και να διαπιστώσεις πόσο πραγματικά ικανοποιημένος είσαι από τον εαυτό σου, απαιτείται να απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα.

Με βλέπει ο κόσμος διαφορετικά απ' ό,τι βλέπω τον εαυτό μου;
Ένας καλός τρόπος για να μπορέσεις ν' απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση, είναι να αναρωτηθείς για τη συμπεριφορά σου απέναντι στους άλλους. Άφησε αυτήν την μικρή φωνούλα που έχεις μέσα στο κεφάλι σου, να σε κοιτάξει κατάματα και να σε κάνει να απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
«Συμπεριφέρομαι καλά στους φίλους μου;»
«Είμαι καλό αφεντικό;»
Κάθε φορά που θα ξοδεύεις λίγο χρόνο για ν' απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, θα σε βοηθάει να γίνεσαι λίγο καλύτερος άνθρωπος. Θα σε βοηθά να αναθεωρείς και να επανεξετάζεις που έχεις σφάλει και αν πράγματι είσαι υπόδειγμα στους τριγύρω σου.

Έκανα κάτι καλό σήμερα για κάποιον ή κάτι δικό μου;
Είναι το ρητό που λέει «φρόντισε ν' αφήνεις τα πράγματα καλύτερα απ' ό,τι τα βρήκες». Στο τέλος της κάθε ημέρας φρόντιζε να ξοδεύεις λίγο χρόνο για ν' αναρωτηθείς αν έκανες την ζωή σου ή κάποιου άλλου λίγο καλύτερη απ' ότι ήταν. Θα σε κάνει πιο συγκεντρωμένο σε ό,τι πραγματικά αξίζει στη ζωή.




Πιστεύω πράγματι στις αξίες μου;
Συμβαίνει συχνά, ύστερα από μία άσχημη εμπειρία ή ένα κακό αποτέλεσμα, να αναρωτιόμαστε για τον ίδιο μας τον εαυτό. Μην το αφήσεις να σε επηρεάσει και κάνε κάτι γι' αυτό. Αφιέρωσε χρόνο με ηθικά άτομα, που ξυπνούν μέσα σου τον καλύτερο σου εαυτό. Με πιστούς φίλους. Με τους δικούς σου ανθρώπους από την οικογένεια σου. Θα ξυπνήσουν μέσα σου όλες εκείνες τις αξίες που νομίζεις ότι έχασες και θα σε βοηθήσουν να θυμηθείς ποιος είσαι. Και να γίνεις ακόμα καλύτερος.

Αν πετύχαινα αύριο όλους μου του στόχους, πώς ακριβώς θα ένιωθα;
To να είσαι εγκρατής και να μη βιάζεσαι να πανηγυρίσεις προτού την επιτυχία σου, είναι το κλειδί για να καταφέρεις να φτάσεις μέχρι αυτήν. Αλλά η εγκράτεια δεν χρειάζεται να συνοδεύεται απαραίτητα από μιζέρια μέχρι να φτάσεις στο στόχο σου. Άσε τον εαυτό σου να νιώθει μία μικρή υπερηφάνεια για όσα κερδίζεις μέρα με την μέρα. Θα σε κρατήσει υγιή μέχρι το τέλος του στόχου.

Υπάρχουν πράγματα που δεν είχα τον χρόνο να τα μάθω;
Ο κόσμος μας δεν είναι απλά μεγάλος. Κάθε μέρα μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Οι επιστήμονες υπολόγιζαν κάποτε ότι θα χρειαζόμασταν 1.500 χρόνια για να συσσωρεύσουμε την τότε γνώση. Με την βοήθεια της τεχνολογίας, μπορούμε πλέον να το κάνουμε μέσα σε 1-2 χρόνια. Μην μένεις πίσω. Το internet μπορεί να αποδειχθεί φίλος σου για ό,τι και αν θελήσεις να μάθεις.

Σε ποια θέματα της ζωής μου λιμνάζω;
Όταν βολεύεσαι σε μία κατάσταση, συνήθως κάνεις λιγότερα πράγματα απ' όσα μπορείς πράγματι να φέρεις εις πέρας. Κάνουμε πολλές φορές αυτό το λάθος. Βολευόμαστε σε δουλειές που δεν μας προσφέρουν προκλήσεις. Σε σχέσεις που δεν μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα. Αν δεν ξεκινήσεις να αναρωτιέσαι τους λόγους για τους οποίους βολεύεσαι με συγκεκριμένες καταστάσεις, δεν πρόκειται ποτέ να ξεφύγεις από αυτή την λιμνάζουσα κατάσταση.

Ποιοι άνθρωποι τριγύρω μου έχουν ικανότητες που φιλοδοξώ να αποκτήσω;
Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο για έναν άνθρωπο, από το να αναγνωρίζει τις ικανότητες των ανθρώπων τριγύρω του και να θέλει να μάθει από αυτούς. Γίνε ένας από αυτούς και μάθε από όσους πρέπει να μάθεις χωρίς όμως να τους μιμείσαι. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πάντα νικητές.

Τι με σταματάει από το να κάνω πράγματα που θέλω;
Είναι εύκολο να σηκώνεις τους ώμους και να λες «δεν ξέρω τι άλλο να κάνω», αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία δικαιολογία. Μείνε συγκεντρωμένος και βρες την ρίζα του προβλήματος. Έχε στο νου σου πως συνήθως ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, αλλά οι φόβοι μας δεν μας αφήνουν να προσπαθήσουμε να παραγκωνίσουμε τα εμπόδια που συναντούμε.

Μπορείς να γίνεις ο μέντοράς μου;
Είναι μία ερώτηση που απαιτεί θάρρος και κυρίως χαρακτήρα. Αλλά λίγοι άνθρωποι πρόκειται να σου αρνηθούν αν έχεις απέναντί τους την ίδια ειλικρίνεια που έχεις με τον εαυτό σου. Είναι ωραίο συναίσθημα να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου. Απλά πρόσεχε από ποιον το ζητάς.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα που έχω μάθει μέχρι τώρα από τη ζωή;
Κάποιες φορές χρειάζεται να βιώσεις δύο φορές μια κατάσταση για να μπορέσεις να την κατανοήσεις καλύτερα. Αναρωτήσου λοιπόν, αν απ' αυτό το μάθημα-πάθημα, έχεις γίνει καλύτερος άνθρωπος.

(Πηγή: gr.askmen.com)