Δέκα συνήθειες των πραγματικά επιτυχημένων ανθρώπων

«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η σωστή προετοιμασία είναι το κλειδί της επιτυχίας», έλεγε ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ -ναι ναι, αυτός που εφηύρε το πρώτο τηλέφωνο- και δεν είχε καθόλου άδικο. Άλλωστε, κανείς δεν γίνεται αληθινά επιτυχημένος κατά λάθος.

Και κάπου εδώ αναρωτιέσαι: «Πώς λοιπόν ένας άνθρωπος μπορεί να γνωρίσει την απόλυτη επιτυχία; Ποιες είναι οι συνήθειες και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του που τον οδηγούν κατευθείαν στην κορυφή; Και με ποιο τρόπο καταφέρνει να εκπληρώσει τους στόχους του και να βγει νικητής;».

Όλες οι απαντήσεις που χρειάζεσαι είναι κρυμμένες μέσα στον δεκάλογο που ακολουθεί και θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. Γιατί οι επιτυχημένοι κάνουν ακριβώς αυτά. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.




Διαχειρίζονται σωστά τον χρόνο τους
Είτε είσαι ένας από τους πιο δαιμόνιους χρηματιστές της Wall Street, είτε ένας από τους καλύτερους σέρφερ της Αυστραλίας, δεν θα μπορέσεις ποτέ να γνωρίσεις την επιτυχία, αν δεν διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά το χρόνο σου. Κάτι που βρίσκει σύμφωνο τον Richard Jalichandra, CEO του Bodybuilding.com: «Αυτό που συνηθίζω να κάνω είναι να διαμορφώνω καθημερινά ένα πρόγραμμα, το οποίο φροντίζω να συμπεριλαμβάνει εκτός από επαγγελματικές υποχρεώσεις, και μία ή δύο ώρες εκγύμνασης. Η γυμναστική με αποφορτίζει, με βοηθάει να εκτονώσω την ένταση της καθημερινότητας, να επαναφορτίσω τις μπαταρίες μου και τις περισσότερες φορές ακόμη και να βρω λύση σε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζω στη δουλειά».

Ξέρουν από καλούς τρόπους
Όσο παλιομοδίτικο κι αν σου φαίνεται, αποτελεί την επιτομή του επιτυχημένου άντρα. Ο λόγος είναι απλός: Σε βοηθάει να κερδίσεις τον σεβασμό των γύρω σου και μακροπρόθεσμα να πετύχεις τους στόχους σου. Και ο Mark Steines, ηθοποιός και πρώην οικοδεσπότης του Entertainment Tonight, το γνωρίζει αυτό από πρώτο χέρι: «Μεγαλώνοντας στο Ντιμπούκ της Αιόβα, έμαθα από μικρός ότι σημασία σε αυτή τη ζωή έχει να έχεις καλούς τρόπους και καλοσύνη στην ψυχή σου. Όταν η δουλειά μου με έφερε στο Χόλιγουντ, παρατήρησα ότι με περιέβαλαν άνθρωποι κυριευμένοι από ανηθικότητα, ναρκισσισμό και πονηριά. Η βιομηχανία όμως είναι σκληρή και της αρέσει να δοκιμάζει το ήθος και τις αξίες σου. Είναι πολύ εύκολο να ενδώσεις στον πειρασμό και να πράξεις με μοχθηρότητα και αγένεια. Το να διατηρήσεις την καλοσύνη, την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητά σου θέλει πολύ δουλειά, αλλά αξίζει τον κόπο. Αργά ή γρήγορα θα ανταμειφθείς».

Δεν φοβούνται να μιλήσουν δημοσίως
Μπορεί να παίζεις στα δάχτυλα τη διαδικτυακή επικοινωνία, αλλά αν δεν μπορείς να κλείσεις μια συμφωνία τετ α τετ, τότε οι πιθανότητές σου για επιτυχία εξαφανίζονται. Πόσω μάλλον αν διστάζεις να μιλήσεις δημοσίως, δηλαδή απευθυνόμενος σε πολύ κόσμο, όπως για παράδειγμα σε ένα meeting ή σε ένα συνέδριο. Ο Nicholas Kinports, διαχειριστής περιεχομένου στο The Notice Agency, σου δίνει τα φώτα του: «Πριν από δέκα χρόνια, ένας συνάδελφος με πήγε σε ένα διεθνές συνέδριο στη Νέα Υόρκη, το οποίο αποτέλεσε για μένα αφορμή για να βελτιώσω τον τρόπο με τον οποίο μέχρι τότε συνήθιζα να παρουσιάζω τον εαυτό μου. Πίστεψέ με, το να μάθεις να μιλάς καθαρά και με αυτοπεποίθηση μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στην επαγγελματική σου ζωή».

Τους διακρίνει ο σεβασμός
Η εντύπωση που έχεις ότι το να συμπεριφέρεσαι λες και ανήκεις σε κάποια ανώτερη φυλή θα σε οδηγήσει στην επιτυχία είναι εντελώς μα εντελώς λανθασμένη. Αντιθέτως, το να συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνείς με σεβασμό, αποδεικνύει πόσο σίγουρος είσαι για τον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου. Κι αυτή είναι η αλήθεια σύμφωνα με τον Lamar Anderson, Διευθυντή Μάρκετινγκ στην εταιρεία Owens Corning: «Συμπεριφέρομαι σε όλους ανεξαιρέτως με τον ίδιο σεβασμό. Από τον άνθρωπο που φροντίζει για την καθαριότητα των γραφείων, μέχρι τον CEO. Δεν αποφεύγω να καλημερίσω τους συναδέλφους μου. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι απ' αυτούς που αισθάνονται τόσο άνετα μαζί μου που δεν διστάζουν να μου εκμυστηρευτούν ό,τι τους απασχολεί. Κι αυτό είναι κάτι που βλέπουν οι ανώτεροί μου και εκτιμούν. Ότι δηλαδή εκπέμπω και λαμβάνω σεβασμό».

Φροντίζουν να δικτυώνονται επαγγελματικά
Στις μέρες μας, είναι απίθανο κάποιος να γίνει επιτυχημένος από μόνος του, όσο ικανός μπορεί να είναι. Κι αυτό διότι, χρειάζεται έναν κύκλο ανθρώπων που να τον βοηθήσουν να προχωρήσει και κατ' επέκταση να επιτύχει. Ο Jalichandra σου εξηγεί πώς διαχειρίζεται το δικό του επαγγελματικό δίκτυο: «Οι δουλειές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις σχέσεις και ως εκ τούτου η δικτύωσή μου (γνωστή και ως networking) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία μου. Ως CEO, αρμοδιότητά μου είναι να περνάω πολύ χρόνο από τη δουλειά μου έξω από την εταιρεία για να γνωρίζω κόσμο από κοντά, ώστε να επιτευχθούν επιχειρηματικές συνεργασίες. Κάθε ένας από τους ανθρώπους, με τους οποίους έρχομαι καθημερινά σε επαφή έχει να μου μάθει και κάτι διαφορετικό και χρήσιμο για τη δουλειά μου».

Το "δράμα" και τα κουτσομπολιά δεν τους αγγίζουν
Οι αληθινά επιτυχημένοι άντρες δεν σπαταλούν φαιά ουσία για κουτσομπολιά, φήμες και θεωρίες συνωμοσίας. Αποφεύγουν να εμπλακούν σε τέτοιες καταστάσεις και διατηρούν πάντα το επίπεδό τους. Η ατάκα του Gerard Adams, ιδρυτή του Elite Daily, τα λέει όλα: «Μην με ρωτήσεις ποτέ για κάποιον με τον οποίο δεν με έχεις δει ποτέ μαζί».

Δίνουν βάση στην προσεγμένη εμφάνισή τους
Όσο και να μην θέλεις να το παραδεχθείς, οι άντρες που δεν αμελούν τον εαυτό τους και την εμφάνισή τους τείνουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν. Και ο Brad Robinson, ιδρυτής και CEO του Ritual Gym, δεν μπορεί παρά να μην συμφωνήσει: «Θεωρώ ότι το να προσέχεις την εικόνα σου αποκαλύπτει κάτι πολύ σημαντικό για τον χαρακτήρα σου: ότι σε διακρίνει πειθαρχία και υπευθυνότητα. Μην ξεχνάς ότι ζούμε σε μια εποχή που ερχόμαστε σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους καθημερινά, με τους περισσότερους από τους οποίους η επικοινωνία μας εξαντλείται σε μερικά δευτερόλεπτα. Οπότε καταλαβαίνεις πόσο σημαντική είναι μια πρώτη θετική εντύπωση, που αφορά κατά βάση την προσεγμένη εμφάνιση».

Τους χαρακτηρίζει η καλοσύνη και η ευγένεια
Ένας άντρας που είναι επιτυχημένος γνωρίζει πολύ καλά ότι το να είναι αδίστακτος δεν θα τον βγάλει πουθενά μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως, το να συμπεριφέρεται με ευγένεια και καλοσύνη σε όσους τον περιβάλλουν είναι εκείνο το στοιχείο που μπορεί να του δώσει τη δύναμη που χρειάζεται. Ο Darren Pierre, συγγραφέας του βιβλίου The Invitation to Love τονίζει: «Η καλοσύνη είναι το κλειδί για τα επιτεύγματά μου. Η ικανότητά μου να σέβομαι τις απόψεις των άλλων σε τυχόν διαφωνίες και να νοιάζομαι για τις ανάγκες των γύρω μου, με οδήγησαν σε συνεργασίες τις οποίες ούτε που φανταζόμουν. Επέτρεψε στην καλοσύνη να μπει στην καρδιά σου και άφησέ την να σε καθοδηγήσει. Αυτή είναι η δύναμή σου, κι όχι η αδυναμία σου».

Δεν ησυχάζουν ποτέ
Μπορεί η περιέργεια να σκότωσε τη γάτα, αλλά στην περίπτωσή σου είναι εκείνη που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία. Σου ξεκαθαρίζουμε όμως το εξής: όταν μιλάμε για περιέργεια, δεν εννοούμε φυσικά εκείνη που παραπέμπει στην κατινιά, αλλά σε εκείνη που σε κινεί να ανακαλύπτεις τον κόσμο και να μην είσαι εφησυχασμένος. Ο Josh Brickell, εκ των δημιουργών του Brickell Men's Products, αναφέρει: «Το να επιτύχεις ένα στόχο σου δεν συμβαίνει έτσι απλά. Εσύ είσαι εκείνος που το κάνει να συμβεί. Η περιέργειά μου ήταν εκείνη που με βοήθησε να βιώσω την επαγγελματική επιτυχία κι αυτό επειδή ακριβώς συνεχώς έψαχνα να βρω τι ήταν εκείνο που έκανε τους γύρω μου να εκπληρώνουν τα όνειρά τους. Και το ψάξιμο ξέρεις πού οδηγεί; Στη δράση».

Είναι ανοιχτόμυαλοι
Δεν μένουν κλεισμένοι στο κουτάκι τους, αλλά βγαίνουν απ' αυτό και με τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά δηλώνουν πρόθυμοι να ανακαλύψουν τον κόσμο, ακόμα κι αν χρειαστεί να ρισκάρουν και να φάνε τα μούτρα τους. Μόνο έτσι, με το μυαλό τους ανοιχτό θα μπορέσουν να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους. Και ο Adams, που πούλησε το Elite Daily στη Daily Mail το 2015 έναντι 50 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι ξέρει παραπάνω να σου πει: «Μάθε από εκείνους που διαχειρίζονται τα πράγματα διαφορετικά από σένα κι όχι από αυτούς που δρουν όμοια με σένα. Έχε κι αυτό στο νου σου, όταν είσαι στη δύσκολη φάση που προσπαθείς να τα καταφέρεις, να εκτιμάς όσους πιστεύουν σε σένα και δεν σε εγκαταλείπουν».

(Πηγή: gr.askmen.com)