15 τρόποι να διαχειριστείτε καλύτερα τα οικονομικά σας

Αν αναζητάς εναγωνίως να βάλεις τα οικονομικά σου σε τάξη, εδώ θα βρεις τους χρυσούς κανόνες. Δεν είναι σκληρά τελεσίγραφα λιτότητας αλλά μερικά σοφά εργαλεία λιτού βίου, τα οποία θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις καλύτερη οικονομική, επαγγελματική και προσωπική ζωή. Νιώσε ελεύθερος να επιλέξεις όποιες από τις παρακάτω συμβουλές νομίζεις ότι θα λειτουργήσουν καλά για σένα. Ακόμη και έναν από τους δεκαπέντε κανόνες να ακολουθήσεις, λεφτά θα κερδίσεις.

#1. Ξόδευε λιγότερα απ' όσα κερδίζεις
Η αποταμίευση αποτελεί θεμελιώδη κανόνα της προσωπικής οικονομίας. Το μικρό υπόλοιπο που αφήνεις στην άκρη κάθε μήνα θα σου χρησιμεύσει να επιβιώσεις σε μια μελλοντική περίοδο, κατά την οποία πιθανώς να μην έχεις τις επαγγελματικές ευκαιρίες ή την ενέργεια που έχεις σήμερα.

#2. Μην επενδύεις σε ένα αβέβαιο μελλοντικό σχέδιο
Αν σκεφτείς να δαπανήσεις σήμερα ένα μεγάλο ποσό ή να βρεθείς με δόσεις δανείου από τράπεζα, πολύ πάνω από την οικονομική σου δυνατότητα, απλά και μόνο στηριζόμενος στην πεποίθηση ότι θα βγάλεις περισσότερα χρήματα στο μέλλον, έχεις κάνει ένα τεράστιο λάθος. Πιθανώς να πάρεις αύξηση κάποια στιγμή στο μέλλον ή να βρεις δεύτερη δουλειά, ακόμη και να κερδίσεις το λαχείο. Αλλά αν δεν συμβεί, σίγουρα θα βρεθείς σε τραγική θέση.

Η καλύτερη συμβουλή: αν μένεις στο νοίκι, αγόρασε κάποιο σπίτι μόνο αν το δάνειο είναι χαμηλότερο από το ενοίκιο που πληρώνεις.

#3. Εξάλειψε τα χρέη σου τώρα που μπορείς
Είτε χρωστάς σε ιδιώτη, είτε σε τραπεζικό ίδρυμα, είτε σε κάρτες, μην αφήνεις τα χρέη σου να τρέχουν. Δημιούργησε ένα συμφέρον πρόγραμμα αποπληρωμής, το οποίο να σου επιτρέπει ακόμη και να κρατάς λίγα ευρώ για αποταμίευση (ο θεμελιώδης κανόνας, όπως είπαμε), και πλήρωνε εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις.

Μην περιορίζεσαι στο ελάχιστο ποσό που αναγράφει ο λογαριασμός της πιστωτικής, το υπόλοιπο υπερτοκίζεται.

#4. Επένδυσε σε μια ασφάλεια ζωής για να καλύψεις το μέλλον των παιδιών σου
Αν εργάζεσαι και είσαι ασφαλισμένος, δεν χρειάζεσαι άλλα έξοδα στην πλάτη σου για ιδιωτική ασφάλεια ζωής. Αν, όμως, έχεις παιδιά, αγόρασέ τους όσο είναι μικρά ένα πρόγραμμα ασφάλειας ζωής και αποταμίευσης. Από τη μια τα διασφαλίζεις αν - ο μη γένοιτο - φύγεις από τη ζωή, παίρνοντας με μια καλή αποζημίωση και απ’ την άλλη, όταν φτάσουν 18 ετών και εσύ είσαι ακόμη εν ζωή, θα έχουν ένα καλό κομπόδεμα να ξεκινήσουν τη ζωή τους χωρίς εσύ να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, δεν θα σου κοστίζει πάνω από 60 € το μήνα για κάθε παιδί.

#5. Ξεψάχνισε όλους τους λογαριασμούς που σου έρχονται κάθε μήνα στο σπίτι
Οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, τα ασφαλιστήρια αυτοκινήτου και σπιτιού, οι τραπεζικές ενημερώσεις και τα δεκάδες άλλα χρεωστικά έγγραφα, αρκετές φορές, προσθέτουν μικροποσά (λόγω μετατροπής συμβολαίου, προσαυξήσεων, στρογγυλοποιήσεων κλπ.) για τα οποία δεν έχεις ενημερωθεί. Ψάξε κάθε λογαριασμό γραμμή - γραμμή και αν βγάλεις λαυράκι, απευθύνσου αρμοδίως. Ζήτησε να διαγραφούν έξτρα υπηρεσίες που δεν χρειάζεσαι και απαίτησε να ακυρωθούν συμβόλαια που δεν σε καλύπτουν.

#6. Αγνόησε τους «επαγγελματίες» επενδυτές που σου τάζουν κέρδη από τις αποταμιεύσεις σου
Στις οικονομικές εφημερίδες και τα αντίστοιχα site δημοσιεύονται καθημερινά άρθρα και διαφημίσεις όπου «ειδικοί» διαλαλούν τις καυτές ευκαιρίες που δίνουν διάφορες μετοχές και άλλες επενδυτικές επιλογές. Αγνόησέ τα όλα. Πρώτον, αυτοί οι άνθρωποι πληρώνονται είτε κερδίσεις, είτε χάσεις. Δεύτερον, οι ισολογισμοί των διαφόρων επιχειρήσεων και βιομηχανιών είναι υπερβολικά πολύπλοκοι και κανείς εξωτερικός αναλυτής μετοχών δεν είναι σε θέση να τους γνωρίζει με ακρίβεια. Τρίτον, αν οι συμβουλές τους είναι όντως σωστές, η εταιρεία στην οποία εργάζονται θα έχει ήδη ενεργήσει σχετικά με τις πληροφορίες αυτές -ούτως ή άλλως-, πράγμα που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση, οι αποδόσεις σου θα είναι ψίχουλα, καθώς αυτοί θα έχουν πάρει όλο το φιλέτο.




#7. Οδήγα με ελαφρύ πόδι
Τα περισσότερα συμβατικά αυτοκίνητα πόλης σχεδιάζονται έτσι ώστε να διατηρούν μια καλή απόδοση καυσίμου σε αστικά όρια ταχύτητας. Ωστόσο, η κατανάλωση του καυσίμου ανεβαίνει σχεδόν 1% το χιλιόμετρο αν τα γκαζώνεις πάνω από αυτό το όριο. Πέρα από το κάλλιο αργά παρά ποτέ, εδώ ισχύει και το κάλλιο αργά παρά ακριβά.

#8. Δασκάλεψε τα παιδιά σου
Επιδεικνύοντας σε προσωπικό επίπεδο έναν λιτό βίο, όπου τίποτε δε λείπει αλλά και τίποτε δεν περισσεύει, τα παιδιά σου θα κατανοήσουν πολύ γρήγορα την αξία της οικονομίας. Όσο μεγαλώνουν, μίλησέ τους για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας και ξόδεψε γι’ αυτά ό,τι μπορεί να τους φανεί πραγματικά ωφέλιμο.

Είναι αλήθεια ότι ένα κακομαθημένο και απαιτητικό παιδί μπορεί να στραγγίξει τον προϋπολογισμό σου. Ακόμη και τις αποταμιεύσεις σου.

#9. Μην πηγαίνεις ποτέ για ψώνια στο σούπερ μάρκετ χωρίς λίστα αγορών
Οι παρορμητικές αγορές μοιάζουν με έγκλημα εξ αμελείας. Έχει μετρηθεί πως τα ψώνια χωρίς λίστα επιβαρύνουν το λογαριασμό ενός καροτσιού σούπερ μάρκετ κατά 45%. Φτιάξε μια αναλυτική λίστα πριν ξεκινήσεις για τα εβδομαδιαία ψώνια και υπολόγισε το κόστος κατά προσέγγιση. Αν το ποσό δεν είναι συμβατό με τον προϋπολογισμό σου, αφαίρεσε τα δευτερευούσης ανάγκης προϊόντα ή προτίμησε τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

#10. Ψάξε για δωρεάν υπηρεσίες
Πολλοί δημοτικοί ή ιδιωτικοί πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς έχουν προγράμματα και υπηρεσίες που προσφέρονται δωρεάν - από γυμναστική και αθλήματα μέχρι ενημερωτικά συνέδρια και καλλιτεχνικές παραστάσεις. Στη χειρότερη περίπτωση, θα γνωρίσεις καινούργια άτομα που έχουν τις ίδιες ανησυχίες και οικονομικούς προβληματισμούς με σένα. Στην καλύτερη, θα αθλείσαι ή θα παρακολουθείς ωραία καλλιτεχνικά δρώμενα χωρίς να σου κοστίζει τίποτε.

#11. Ξεκίνα μια παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με κάποιο ταλέντο σου
Σχεδόν όλοι έχουμε ένα κρυφό σχέδιο ή ένα όνειρο μέσα μας που ποτέ δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε. Τώρα, σχεδόν επιβάλλεται να το υλοποιήσεις μιας και είναι πολύ πιθανό να σου αποφέρει κέρδη. Είτε καλλιτεχνικό είναι το μεράκι σου, είτε εμπορικό, υπάρχουν τρόποι πλέον ώστε να γίνεις φίρμα παγκόσμιας εμβέλειας.

#12. Εφάρμοζε πάντα στη ζωή σου τον κανόνα των 10 δευτερολέπτων
Η φτήνια τρώει τον παρά. Το ξέρεις αυτό το γνωμικό; Κάθε φορά που μπαίνεις στον πειρασμό να αγοράσεις κάτι φθηνό, κράτα το χέρι σου μακριά και για 10 δευτερόλεπτα, κλείσε τα μάτια και ρώτησε τον εαυτό σου αν πράγματι το χρειάζεσαι. Αξίζει τα λεφτά του; Μήπως το πληρώσεις διπλό και τρίδιπλο; Εννιά στις δέκα φορές θα διαπιστώσεις πως καλά έκανες που δεν το αγόρασες.

#13. Κατάργησε τα έτοιμα φαγητά
Οποιοδήποτε γεύμα είναι μερικώς ή πλήρως προπαρασκευασμένο, σχεδόν πάντα είναι υπερτιμημένο -και προφανώς απίστευτα ανθυγιεινό. Πληρώνεις ακριβά τη διευκόλυνση και όχι την ποιότητα των συστατικών. Μαθαίνοντας να μαγειρεύεις ή να ετοιμάζεις απλά γεύματα στο σπίτι, το κόστος ανά γεύμα θα κατέβει σημαντικά σε μηνιαία βάση - αντιστρόφως ανάλογα θα αυξηθούν οι δείκτες της υγείας σου.

#14.Κόψε το αλκοόλ, το κάπνισμα, τον καφέ και άλλες κακές συνήθειες
Κάθε ουσία που αισθάνεσαι υποχρεωμένος να καταναλώνεις επειδή είναι εθιστική, όχι μόνο είναι βλαβερή για την υγεία σου, όχι μόνο δεν πληροί τις διατροφικές ανάγκες σου, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια σοβαρή δαπάνη που σου στραγγίζει το πορτοφόλι.

Ένα πακέτο τσιγάρα, τρεις καφέδες και δυο μπουκάλια μπύρας καθημερινά, ξεπερνούν τα 4.300€ ετησίως.

#15. Άλλαξε όλους τους παλιούς λαμπτήρες στο σπίτι
Οι λάμπες LED συγκριτικά με τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, καταναλώνουν 20% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 20 φορές περισσότερο. Αντισταθμίζοντας το ακριβότερο κόστος αγοράς τους, με τις λάμπες LED θα εξοικονομήσεις από το λογαριασμό του ρεύματος έως και 70€ το χρόνο ανά λάμπα μέσα στο σπίτι σου. Μέτρα και πολλαπλασίασε. Το ποσό δεν είναι καθόλου αστείο.

Πηγή: gr.askmen.com