Χρήσιμες επαγγελματικές συμβουλές από καθημερινούς ανθρώπους

Μερικές φορές μια απλή παρότρυνση από ένα κοντινό σου πρόσωπο ή μια συμβουλή από ένα άτομο που εμπιστεύεσαι την κρίση του είναι αρκετές για να σου δώσουν την ώθηση που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις. Γιατί όσο πολύτιμη είναι η γνώση σε πολλά πράγματα άλλα τόσο σημαντικό είναι να μπορείς να την μοιράζεσαι και να βοηθάς άλλους ανθρώπους.

Ψάξαμε στο Quora και βρήκαμε τις πιο πολύτιμες επαγγελματικές συμβουλές που δέχθηκαν επτά πρόσωπα και θέλουν να μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο. Μαζί σου.

Κάνε την αίτηση
«Κάποιες φορές τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι πολύ μεγάλα και τρομακτικά, διαφορετικά και γεμάτα αλλαγές, αλλά απαιτούν από σένα να κάνεις αυτό το βήμα μέσα σε μια νύχτα. Συμπληρώνεις αυτή τη φόρμα, κάνεις αυτό το τηλεφώνημα ή στέλνεις ένα email. Άρπαξε την ευκαιρία, πάρε το ρίσκο και ας αποτύχεις. Να αποτύχεις μέχρι να δεχθείς πίσω αυτό το τηλεφώνημα, που δεν έρχεται ποτέ σε ένα πολύ φοβισμένο άτομο που ποτέ δεν έκανε την αίτηση» είναι η συμβουλή του Jon Davis.

Να είσαι καλλιτέχνης σε ό,τι κάνεις
«Δημιουργείς αξία προκαλώντας το status quo και φτάνοντας στα όρια. Και μερικές φορές αυτό απαιτεί να σκέφτεσαι έξω από κουτάκια. Μη φοβάσαι να είσαι καλλιτέχνης στη δουλειά» λέει ο Nelson Wang.

Μη μηδενίζεις τις επιλογές μέχρι να τις αποκτήσεις
Ένας ανώνυμος χρήστης περιέγραψε την εμπειρία που είχε όταν τελειώνοντας το κολέγιο ανακοίνωσε σε ένα καθηγητή του ότι σκόπευε να μετακομίσει στην Ουάσιγκτον, ενώ ακόμα δεν είχε βρει δουλειά. Ο καθηγητής του τον συμβούλευσε να μην μηδενίζει τις επιλογές προτού καν τις έχει. «Κατέληξα στη Silicon Valley. Έξι μήνες μετά βρέθηκα να δουλεύω σε μια συμβουλευτική εταιρεία στο Menlo Park, που διηύθυναν η Condoleezza Rice (σ.σ. πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ), ο Stephen J. Hadley, και ο Robert Gates. Φαίνεται πως η δουλειά μου στην Ουάσιγκτον, δεν υπήρχε τελικά», έγραψε ο χρήστης.

Άσε τις δικαιολογίες
Αντί να σκέφτεσαι ένα λόγο που δεν έκανες κάτι, προχώρα και κάν' το. «Απλά προχώρα και κάν' το να συμβεί» λέει ο Nelson Wang.




Nα φέρεσαι σαν να ανήκεις ήδη εκεί
Είναι πολύ εύκολο να πλάσεις σενάρια στα οποία δεν χωράς σε ένα μέρος. Μπορεί να είναι μια παρουσίαση σε κάποιο άλλο τμήμα στη δουλειά ή να σου ανατέθηκε κάτι που δεν κινείται σε γνώριμο έδαφος. Όπλισε τον εαυτό σου με αυτοπεποίθηση και συμπεριφέρσου σαν να ανήκεις εκεί, γιατί ανήκεις. «Είσαι προϊόν κατά μια έννοια. Είσαι ένα brand. Πρέπει να δείχνεις ότι ανήκεις σε καθετί που καταπιάνεσαι και θα δεις τα αποτελέσματα. Σε κάθε δουλειά που είχα από τα νομικά μέχρι τις πωλήσεις, πάντα προσπαθούσα να το κάνω αυτό και αποζημιώθηκα», είναι το μότο του Jeremy Boudinet.

Να λες «ευχαριστώ»
Ποτέ να μην ξεχνάς τους καλούς τρόπους στο εργασιακό σου περιβάλλον. «Ακούγεται σαν κάτι πολύ μικρό αλλά κάνει τη διαφορά. Όταν ένας πελάτης σου στέλνει email ή σε παίρνει τηλέφωνο, να θυμάσαι να τον ευχαριστείς. Όταν ένας συνάδελφος σου δίνει feedback για κάτι, να τον ευχαριστείς. Το ίδιο και όταν κάποιος κάνει κάτι όμορφο για σένα» είναι η συμβουλή του Greg Meyer.

Μην εστιάζεις στο να βελτιώσεις τις αδυναμίες σου
Κόντρα στην κοινή πεποίθηση η Mira Zaslove προτείνει να εστιάζεις στα προσόντα σου και όχι στις αδυναμίες σου. «Αν και αντιπαραγωγικό, είναι καλύτερα για την καριέρα σου να είσαι κακός σε κάτι, να το παραδεχθείς και να προχωρήσεις», είναι η δική της συμβουλή.

Μην σπαταλάς τον χρόνο σου σε συστατικές επιστολές
Το να ψάχνεις για συστατικές επιστολές από ανθρώπους που θα είναι πρόθυμοι να γράψουν μια για σένα μπορεί να αποδειχθεί πολύ κουραστική υπόθεση. «Για την καριέρα σου άσε τη δουλειά σου να μιλήσει. Αν σε ρωτήσουν ποτέ ποιος σε συστήνει απάντα: Με συστήνω εγώ και η δουλειά μου. Προτείνω να με αξιολογήσετε με βάση τι έκανα στην Χ εταιρεία και αντί να μιλήσετε με αυτόν που θα πρότεινα να μιλήσετε απευθείας μαζί του», λέει ο Saul Fleischman.

Απόλαυσε το παρόν
«Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε ό,τι καλύτερο. Δώσε έμπνευση σε κάποιον. Γέλα μέχρι να σε πονέσει το στομάχι σου. Φώναξε ουάου, όταν κλείνεις μια μεγάλη συμφωνία. Πες στους συναδέλφους σου πόσο καταπληκτικούς τους βρίσκεις, γιατί αυτό είναι μεταδοτικό», είναι ακόμη μια συμβουλή του Nelson Wang.

Πηγή: gr.askmen.com