Πέντε τρόποι για να ανακτήσετε τον έλεγχο των οικονομικών σας

 Τους τρόπους για να σταματήσει κανείς να ανησυχεί εάν δεν κερδίζει πολλά χρήματα και παράλληλα έχει χρέη και δάνεια, παραθέτει η ιστοσελίδα lifehack.org.

Υπάρχουν πέντε τρόποι για να ανακτήσει κανείς τον έλεγχο των οικονομικών του:

1. Γυρίστε την πλάτη στα περιττά δάνεια

Ένα από τα πολλά παραδείγματα των περιττών δανείων τα... γαμήλια. Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν δάνειο για τα έξοδα του γάμου τους. Είναι λογικό και έξυπνο να ενεργήσει κανείς κατά αυτόν τρόπο;

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι είναι μια μέρα που θέλουμε να θυμόμαστε για μια ζωή, ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να πραγματοποιήσετε έναν λιτό, αλλά όμορφο γάμο. Μην λειτουργείτε συναισθηματικά και σκεφτείτε τις συνέπειες των εξόδων και το τι θα επακολουθήσει. Γι' αυτό ενεργήστε έξυπνα.




2. Σκεφτείτε δύο φορές πριν αγοράσετε κάτι – Αγοράστε το μετά από δεύτερες σκέψεις

Δεν πρέπει να αγοράζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι. Αυτό ισχύει κυρίως για τις μικρές αγορές γιατί αθροιστικά με αυτές ξοδεύουμε τελικά ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Το lifehack.org συμβουλεύει τον καταναλωτή να μην αγοράζει κάτι αμέσως αλλά να το σκεφτεί πριν προβεί σε μια τέτοια αγορά. Αναρωτηθείτε εάν είστε σίγουροι ότι το χρειάζεστε; Ίσως να έχετε ήδη ένα παρόμοιο;

3. Αποφεύγετε να συνδέεστε με κακές συνήθειες (που “σκοτώνουν” εσάς και το πορτοφόλι σας)

Οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι σε κάποιες κακές συνήθειες, το μόνο που κάνουν είναι να διαμαρτύρονται για την αύξηση της τιμής των προϊόντων που τους ενδιαφέρουν.

Είναι απλά μαθηματικά, το να μάθει κανείς πόσα χρήματα θα μπορούσε να εξοικονομήσει εάν δεν αγόραζε αυτά τα αντικείμενα. Θα πρέπει λοιπόν να υπολογίσει κανείς πόσα χρήματα ξοδεύει για αυτά σε εβδομαδιαία/μηνιαία/ετήσια βάση. Και εάν τα συνυπολογίσει κανείς θα εκπλαγεί.

4. Συνεχίστε να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν και απολαμβάνετε

Αποκτήστε συνήθειες που σχετίζονται με την εργασία, σωματικές και συναισθηματικές δραστηριότητες. Δηλαδή, όλα όσα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μυαλού σας αλλά και στην ψυχική ικανοποίησή σας.

Ανακαλύψτε τι είδους λογοτεχνίας σας αρέσει και συνεχίστε να διαβάζετε, ασχοληθείτε με αθλήματα, κάνετε κάτι για την ψυχή και το μυαλό σας, ασχοληθείτε με τα χόμπι σας.

Βέβαια, εύλογα θα αναρωτηθείτε πως αυτά θα σας δώσουν οικονομική ελευθερία. Όλες αυτές οι δραστηριότητες θα σας διδάξουν να είστε δραστήριοι και θα σας κάνουν να θέλετε να πετύχετε όλο και περισσότερο τον στόχο που έχετε θέσει.

5. Συνεισφέρετε πραγματικά

Όσα περισσότερα προσφέρει κανείς στον συνάνθρωπό του, τόσα πιο πολλά θα του έρθουν. Για παράδειγμα μπορεί να κάνει κανείς δωρεές ή να προσφέρει βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ένας συνδυασμός αυτών των συμβουλών θα δημιουργήσει σίγουρα μια επιτυχημένη πορεία για την επανάκτηση της Οικονομικής Ελευθερίας ή τουλάχιστον για την ενίσχυσή της. Το καλύτερο είναι ότι εάν κάτι από τα παραπάνω γίνει συνήθειά σας, τότε θα απαλλαγείτε από τις περιττές ανησυχίες και θα ηρεμήσετε.